
IFS Uluslararası Gıda Standardı
Temel Bilgilendirme Eğitimi
EĞİTİMİN AMACI:
• 2 günlük eğitim süresince IFS Standardın gereklilikleri ve gıda sektöründe uygulanması ile ilgili tüm boyutlar ele alınacaktır.
• İzlenebilirlik; Ürün Geri Çağırma
• Altyapı Standardları
• Fiziksel ve Kimyasal Bulaşma Riski;
• Temizlik ve Hijyen;
• Haşere Kontrolü;
• Ürün Paketleme, Depolama
• Çalışan Hijyeni, Sağlık Taraması, Eğitim
• IFS Belgelendirme şartları ve Seviyeleri
• Eğitimin kapsamı, versiyon 6’ya ait protokolün açıklanması, gerekliliklerin detaylı örneklerle anlatılması nı içermektedir.
• Eğitime katılmak isteyenlerin kalite yönetim sistemi ve sektörel denetimler konusunda tecrübe sahibi olmaları ve 2 günlük HACCP Eğitimini tamamlamaları önerilmektedir.
• Eğitimden önce standardın okunması gerekmektedir.
• Standart IFS 'in web sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak mevcuttur ve ücretsiz olarak indirilebilir (https://www.ifs-certification.com/) .
KATILIMCI PROFİLİ:
-
Üretici, parekendeci ve gıda servis firmalarının personelleri - üretim, teknik ve kalite
-
Danışmanlar
-
Firmalarında IFS standardını uygulamak isteyen profesyoneller ve müşteri denetimlerinde IFS Standardına göre denetim gerçekleştirecek olan iç denetçiler.
EĞİTİMDE TEMEL ALINACAK REFERANSLAR
-
IFS Standardı - versiyon 6
-
Tunaboylu Gıda ve Ambalaj Enstitüsü tarafından hazırlanmış eğitim notları
EĞİTİMİN SÜRESİ: 2 Gün
Fiyata Dahil Olan Hizmetler:
Eğitim malzeme ve dökümanları
Öğle yemekleri ve aralarda ikramlar
Eğitim Katılım Sertifikası
Kayıt ve ayrıntılı bilgi için iletişim:
atila.tunaboylu@atilatunaboylu.com
+90 5332057245
IFS HAKKINDA
Tedarikçi denetimleri, yıllardır perakende sistemlerinin ve prosedürlerinin kalıcı niteliklerindendir. 2003’e gelene dek, bu denetimler perakendeci, toptancı ve gıda hizmeti sağlayanların kalite güvence departmanlarınca gerçekleştirilmekteydi. Tüketicilerin giderek artan talepleri, perakendecilerin, toptancıların ve gıda hizmeti sağlayıcıların artan sorumlulukları, artan yasal gereklilikler ve ürün tedarikindeki küreselleşme gibi etkenlerin tümü tek tip bir kalite güvence ve gıda güvenliği Standardı oluşturmayı zorunlu kıldı. Ayrıca ilgili taraflar için çok sayıda denetimle ilişkili sureyi azaltmak için bir çözüm bulunmalıydı.
Alman perakendeciler federasyonu – Handelsverband Deutschland (HDE) – ve Fransa’daki emsali – Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution (FCD) – perakendeci markalı gıda ürünleri için IFS Food adını verdikleri bir kalite ve gıda güvenliği standardı oluşturdular; standart, tedarikçi gıda güvenliği ve kalite sistemlerinin tek tip bir yaklaşıma göre değerlendirilmesini amaçlıyordu. Bu Standart artık FCD ve HDE’ye ait bir şirket olan IFS Management GmbH tarafından yönetiliyor ve gıda işleme sürecinin çiftlik sonrası tüm aşamaları için uygulanıyor. IFS Food Standardı, GFSI Kılavuz Dokümanı ile karşılaştırılmış ve GFSI (Küresel Gıda Güvenliği Hareketi) tarafından tanınmaktadır. IFS Standard’ın uygulanan ilk versiyonu (sürüm 3) HDE tarafından geliştirildi ve 2003’te çıkarıldı. Ocak 2004’te güncellenmiş bir versiyon olan sürüm 4 tasarlandı ve FCD ile işbirliği içinde çıkarıldı. 2005/2006 yıllarında İtalyan perakende birliği de Uluslararası Gıda Standardı’na katıldı ve sürüm 5’in gelişim süreci Fransa, Almanya ve İtalya’nın yanı sıra İsviçre ve Avusturya’dan perakende federasyonlarının katılımı ile gerçekleşti.
IFS Food Sürüm 6, Uluslararası Teknik Komite ile Fransız, Alman ve İtalyan çalışma gruplarına ek olarak perakendeciler, ortaklar ve sektör temsilcileri, gıda hizmeti sağlayıcıları ve belgelendirme firmalarının da katılımı ile gerçekleşti. IFS Food sürüm 6’nın gelişimi sırasında, IFS, yakın zamanda kurulan IFS Kuzey Amerika çalışma grubundan ve İspanya, Asya ve Güney Amerika perakendecilerinden destek aldı.
IFS Food’un yanı sıra diğer IFS Standartlarının da temel amaçları şunlardır:
– tekbiçimli değerlendirme sistemini kapsayan ortak bir standardın yerleştirilmesi,
– akredite belgelendirme kuruluşları ve IFS tarafından onaylanmış yetkili denetçilerle çalışılması,
– tedarik zincirinin tamamı üzerinde kıyaslanabilirlik ve saydamlığın sağlanması,
– hem tedarikçiler hem de perakendeciler için maliyet ve zaman tasarrufu sağlamak.
